Indicaties om naar de bekkenfysiotherapeut te gaan zijn
- Vaginale verzakkingen
- Urineverlies / plasproblemen zoals vaak moeten plassen, moeizaam op kunnen houden van de urine
- Steeds terugkerende blaasontstekingen
- Pijnklachten in de buik, het bekken, de liezen, de stuit en/ of bekkenbodemgebied. Bij stuitklachten kan het zijn dat het staartbotje scheef staat. Dit kan recht gezet met de zogenaamde NIMOC methode
- Obstipatie
- Ontlastingsverlies
- Aambeien / fissuren of ander anaal leed
- Seksualiteitsklachten, indien de klachten met de bekkenbodem te maken hebben zoals pijn bij het vrijen of erectiestoornissen.
- Behandeling voor en/of na een operatie zoals een verzakkingsoperatie, prostaat – of darmoperatie.
- Rugklachten in combinatie met bekkenbodemproblematiek zoals urineverlies.
- Zwangerschap gerelateerde bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap. Veel vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap te maken met klachten rondom het bekken en lage rug, soms met uitstraling in de benen. De pijn is vaak niet continu, maar treedt op na lang in dezelfde houding / beweging zijn, zoals staan, lopen en zitten.
- Behandeling van een diastase ontstaan tijdens de zwangerschap. Een diastase is het wijken van de rechte buikspieren door de groei van de buik.
De bekkenfysiotherapeut helpt u bij het leren herkennen, trainen en ontspannen van de spieren rondom het bekken. Daarbij wordt soms gebruik gemaakt van bepaalde apparatuur, die de activiteit van de bekkenbodemspieren meet en zo de spierspanning voor u inzichtelijk maakt.
Voor een bezoek aan de bekkenfysiotherapeut heeft u geen verwijzing nodig. De behandeling wordt vergoed uit uw aanvullende verzekering. In geval van urineverlies zitten er 9 behandeling in de basisverzekering.
Verder lezen? Kijk dan eens op deze websites.
Bekijk hier de film over bekkenfysiotherapie.